Kuivat silmät

Silmän pinta on normaalisti kyynelnesteen ansiosta kostea. Jos kyynelnestettä ei erity riittävästi tai jos se leviää silmän pinnassa epätasaisesti tai sen koostumus muut- tuu, silmän pinta voi kuivua. Kuivumisen syyt vaihtelevat ulkoisista tekijöistä joihinkin yleissairauksiin, lääkeaineisiin tai sisäisiin hormonaalisiin muutoksiin.

Kuivasilmäisyyden oireita

Silmän pinnan kuivat alueet ärsyttävät silmää. Oireet voivat vaihdella lievästä kutinasta kipuun. Silmät eivät ehkä tunnu kuivilta, mutta oireista voidaan päätellä tarkemman tutkimuksen tarve. Tiesitkö, että kuivat silmät vetistävät? Vetinen kyynelneste ei huolehdi silmän pinnan voitelusta.

  • Silmien väsyminen ja valonarkuus
  • Näön vaihtelut, jolloin näkö saattaa sumentua ajoittanin; silmälasit eivät auta.
  • Kutina, kirvely, polttelu
  • Roskan ja hiekan tunne
  • Punoitus, vetistely etenkin aamuisin tai ulkoillessa
  • Helposti ärtyvät silmät

Oireet saattavat pahentua esim. päätetyöskentelyn aikana tai lukiessa. Räpytykset tahtovat unohtua, kun tehdään tehokasta näkötyötä. Kyynelnestettä ei levity silmän pintaan ja silmä kuivuu. Puhumattakaan kuivasta sisä- ja ulkoilmasta, tuulesta, vedosta, ilmastoinnista huonetilassa tai autossa. Nämä kaikki edistävät kyynelnesteen haihtumista silmän pinnasta. Kuivan silmän oireet saattavat olla hankalat aamulla, kun kyyneleritys jää yön aikana vähäiseksi eikä räpyttelyäkään ole. Kuivan silmän oireet voivat myös pahentua iltaa kohden.

Jopa 40%:lla suomalaisista on kuivat silmät ja kuivan silmän oireita. Näistä noin 80%:lla ongelma on silmän kyynelnesteen uloimmassa kerroksessa eli lipidi/rasvakerroksessa, jonka tehtävä on estää kyynelnesteen haihtuminen.

Kuivien silmien hoito

Kuiva silmä-tutkimuksessa selvitetään, onko kyse vähäisestä kyynelerityksestä vai liiallisesta kyynelnesteen haihtumisesta. Kyynelerityksen määrään tai laatuun ei voida vaikuttaa niin, että ongelma poistuisi kokonaan. Useinmiten kyse on vaarattomasta mutta varsin kiusallisesta vaivasta. Oireet lievittyvät ja pysyvät jopa poissa niin kauan kuin hoitoa jatketaan. Pitkäkestoisen lähityön tauottaminen hetkeksi saattaa helpottaa. Lepuuta ja rauhoita silmiä sulkemalla ne. Älä kuitenkaan hiero kuivia silmiäsi, sillä se voi pahentaa oireita. Varaa aika kuivan silmän KUNNON -palveluun https://www.optikkoturku.fi/ajanvaraus.html 

Silmäsuihkeet ja silmätipat itsehoitona

Kuivia silmiä hoidetaan kosteuttamalla silmiä säännöllisesti. Silmäsuihkeet tasapainottavat silmän kyynelnesteen pintakerroksen kosteutta ja vähentävät kosteuden haihtumista silmästä. Suihketta käyttämällä silmän toiminta saadaan tasapainotettua useammaksi tunniksi yhdellä suihkautuksella. Markkinoilla olevilla kostutustipoilla ja keinokyynelillä lisätään kyynelnesteen määrää ja voiteluteho on lyhytaikainen. Keinokyyneliä tulee käyttää muutaman kerran tunnissa oireiden mukaan; annostelulle ei ole ylärajaa. Lääkäriin on syytä hakeutua, jos oireet eivät helpotu.

Ravinto

Ravinnolla voi myös helpottaa kuivien silmien oireita. Omega 7 kaksoistyrniöljykapseleiden syömisestä on tieteellistä näyttöä; ne helpottavat silmien, limakalvojen ja ihon kuivuutta. Omega 3-rasvahappojen säännöllinen nauttiminen voi auttaa vähentämään oireita. Omega 3 rasvahappoja saadaan kalasta kuten lohi, silli, sardiini ja tonnikala mutta myös pellavaöljystä.

Keskustele optikon/silmälääkärin/lääkärin kanssa lisäravinteiden sopivuudesta muiden käytössä olevien lääkkeiden kanssa.

Ota yhteyttä ja kysy lisää